Що таке візіометрія та як вона проходить?

Що таке візіометрія та як вона проходить?

Незважаючи на складний термін, кожен з нас знайомий з процедурою візіометрії. Під нею мається на увазі звичайна перевірка гостроти зору, тобто здатності людини бачити предмети на певній відстані під одним кутом по відношенню до зіниць.

Якими способами перевіряється гострота зору?

Стандартний метод визначення якості зору — табличний. В кожному офтальмологічному кабінеті висить таблиця або плакат з літерами різного розміру. Пацієнт розташовується на кріслі навпроти плакату і по черзі називає літери з кожного рядка, який показує лікар. Діагностика проводиться окремо для лівого та правого ока. 

Також ви могли зауважити таблиці з символами у вигляді півкіл. Вони використовуються для додаткової діагностики в разі виявлення проблем з гостротою зору при первинній перевірці за літерами - пацієнту потрібно вказати, з якої сторони є розрив кола, а лікар робить відповідні висновки щодо диференціації ураження. 

Традиційно, якщо пацієнт добре бачить символи кожним оком окремо до десятого рядка включно, то в нього 100% зір. Деякі люди здатні розрізняти символи і в 11 рядку, тоді можна говорити про 150% гостроти зору. 

Дані способи візіометрії актуальні для дорослих, дітей, які вже знають літери, а також пацієнтів з некритичними порушеннями зору. В інших випадках потрібні особливі підходи

Які способи візіометрії застосовують для дітей та людей з серйозними вадами зору?

Для дітей у віці 3-5 років використовують так звані таблиці Орлової — вони подібні до звичайних, проте замість літер там зображені малюнки (тварини та різні предмети, які малюк в такому віці повинен знати). Звісно, у немовлят до 6 місяців складно з високою точністю визначити зір та можливі порушення. Спеціалісти для цього застосовують сферу, яку підвішують на фоні вікна і поступово наближаючи її до малюка, стежать за реакціями. Залежно від того, на якій відстані дитина починає дивитися на предмет, тягнутися ручками, можна робити висновки щодо зору. Перевірка малюків від 6 місяців здійснюється за таким же принципом, але застосовуються більш дрібні предмети, які дитина в такому віці розрізняє.

Для пацієнтів з серйозними вадами зору використовуються метод підрахунку пальців чи перевірки світловідчуття.

Що ще варто знати про візіометрію?

Метод візіометрії вважається найдавнішим та класичним для перевірки гостроти зору, проте в жодному разі не застарілим. Незважаючи на появу нових технологій, діагностика зору по таблицях досі є першим і обов’язковим кроком при будь-якому комплексному обстеженні. 

Кожному дорослому та дитині від 6 років рекомендується раз на рік проходити візіометрію в профілактичних цілях. А при наявності порушень — раз на півроку або за потребою. Це проста процедура, яка знайома нам з дитинства, проте така важлива для збереження гостроти зору. 

Таблиця перевірки зору

Таблиця перевірки зору