OD і OS в рецепті на окуляри, що це означає

OD і OS в рецепті на окуляри, що це означає

Вийшовши з кабінету офтальмолога, бачите в медичному висновку незрозумілі літери та цифри? Насправді з рецептом легко розбереться консультант в оптиці. Проте, якщо є певні проблеми з зором, хочеться бути в контексті того, що відбувається і розуміти призначення лікаря та інші нюанси, що стосуються корекції. Пропонуємо розібратися разом.

Першим, що впадає в око в рецепті, точно буде ця комбінація літер. Розшифровується вона максимально просто за дослівним перекладом з латинської мови:

  • OS (oculus sinister) - ліве око;
  • OD (oculus dextrus) - праве око.

Гострота зору перевіряється на кожному оці окремо, тому й заключення формується таким чином. Цифри навпроти кожної абревіатури - це відсоток гостроти зору або ж показник необхідних діоптрій на кожне око, якщо мова йде про рецепт. Іноді використовується позначка OU, якщо йдеться про обидва ока одразу. Це актуально, якщо обидва ока потребують однакової корекції.

А як щодо цифр, які вписуються навпроти цих позначок? Якщо це звичайний висновок лікаря по перевірці зору, то навпроти позначки кожного ока буде відмітка у % - 1,0, якщо пацієнт бачить всі 10 рядків таблиці і має 100% зір. Якщо людина здатна бачити тільки до 8 рядка, то відповідно результат буде 0,8 і далі за аналогією.

При виписуванні рецепта ці дані лікар переводить в діоптрії. Діоптрії розраховуються за певною формулою, в якій враховується ще ряд показників, призначення окулярів (для водіння, комп’ютера та інші), тому не спеціалісту в цьому розібратися складно. Важливо лише розуміти, що позначка “-” перед діоптріями означає короткозорість, а “+” далекозорість.

Величина діоптрій завжди кратна 0,25, тому пацієнту виписують рецепт на лінзи 0,5, 1, 1,5 діоптрії і так далі.

OD Sph -4.5 Dpp 31
OS Sph: -3.75
CYL -1.0 AX 130
Dpp 32

Це рецепт окулярних лінз. Ось як його можна розшифрувати:

OD означає "oculus dexter", тобто праве око.

OS означає "oculus sinister", тобто ліве око.

Sph вказує на силу сферичної лінзи, виміряну в діоптріях (D). У цьому рецепті праве око (OD) має сферичну лінзу з силою -4.5D, а ліве око (OS) має сферичну лінзу з силою -3.75D.

CYL вказує на силу циліндричної лінзи, також виміряну в діоптріях. Ваше ліве око (OS) має циліндричну лінзу з силою -1.0D.

AX вказує на ось циліндра, виміряну в градусах. Ваше ліве око (OS) має циліндричну лінзу з осями 130 градусів.

Dpp - це відстань між зіницями. Dpp є важливим показником для належного підбору окулярних лінз, особливо для багатофокальних лінз або лінз для коригування астигматизму. Для точного підбору окулярів, офтальмолог або консультант повинен виміряти Dpp.

Отже, рецепт окулярних лінз вказує на силу і тип лінз, необхідних для корекції вашого зору. Він допоможе нашим спеціалістам підібрати лінзи, які найкраще відповідатимуть вашим потребам.

Дуже важливо точно притримуватися рецепту від офтальмолога. Не можна самостійно призначити собі менше чи більше діоптрій, а також варто обирати надійного спеціаліста для виготовлення окулярів.

Зверніть увагу, що рецепти для окулярів і контактних лінз відрізняються.

По-перше, контактна лінза знаходиться ближче до зіниці, ніж окулярна. До того ж для підбору контактних лінз має бути вказана ще кривизна лінзи та її діаметр. Тому при підборі корекції одразу попередьте свого спеціаліста, окуляри чи лінзи ви плануєте носити.

Сподіваємось, інформація виявилась корисною і тепер ви з легкістю зможете читати рецепти від офтальмолога. А куди звертатися за якісними лінзами, ви вже знаєте — будемо раді бачити вас в мережі салонів Німецька Оптика в містах Луцьк, Рівне, Вараш, Рокитне, Нетішин та Дубно.